A magyar film napjának előestéjén ötödik alkalommal adták át a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Díjakat a Vigadóban. A gálaesten a hagyományos kategóriák mellett különböző elismerésekkel jutalmazták a magyar operatőrök közösségének kiemelt tagjait, illetve átadásra került a Zsigmond Vilmos által alapított Panavision különdíj is.

A diákfilm kategória győztesének 2005 óta adják át a Sparks Kft. Panavision különdíját, amit Zsigmond Vilmos alapított a jövő generációinak támogatására. Az 50 ezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagot idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettesének, Vecsernyés Jánosnak mesterszakos tanítványa, Hámory Csaba érdemelte ki. Az operatőr szakos hallgató Derzsi Mátyás – Koltai Lajos mesterszakos diákjának – Az út végén című filmjében nyújtott operatőri teljesítményéért ítélte neki a fődíjat a zsűri. Az SZFE diákja emellett egy 2,5 millió forint értékű utómunka különdíjat is átvehetett az NFI Filmlabortól.

Tévéfilm kategóriában Balázs István Balázs nyert Paczolay Béla Pacsirta című filmjének fényképezéséért, míg a kisjátékfilm kategóriában Kovács Ákos Magunk maradtunk című filmjének operatőre Juhász Viktor győzte meg leginkább a zsűrit. A játékfilm kategóriában Tiszeker Dániel Nagykarácsony című alkotásának operatőre, Pataki Ádám kapta meg a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Díjat.

A dokumentumfilm kategória fődíját Borbás Barna és Réti László A koronatanú című filmjének operatőre, Szalai Márk nyerte el, amíg a természetfilm kategóriában a Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében rendező-operatőrét, Fehér Zoltánt választották a legjobbnak.

Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjjal tisztelegtek a szervezők Gurbán Miklós és Szabados Tamás munkásságai előtt, Simon József fővilágosítót pedig Bojkovszky Béla-díjban részesítették. Az utóbbi díj egyben a 20. századi magyar filmgyártás kiemelkedő fénymesterének állít emléket, hiszen Bojkovszky Béla nevéhez több, mint száz film kötődik, emellett pedig több generáción át oktatta a magyar filmeseket.
Marafkó Bálint fővilágosító és Schwindl Endre operatőr munkásságait HSC gyűrűkkel ismerték el a szervezők, hiszen a szakemberek az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy megfelelőképpen felkészült utánpótlása legyen a filmes szakmának.

Ezek mellett Szakmai nagydíjban részesült az ARRI Rental. A német vállalkozás százéves tudását, több mint egy évtizede tudja kamatoztatni a magyar filmgyártás és filmoktatás területein, amelyeknek kiemelkedő támogatást is nyújtanak egyaránt. A díjat Káel Csaba filmügyi kormánybiztos és Koltai Lajos, a Nemzet Művésze adták át a német cégnek. Ezen alkalomból a rendezvény résztvevői ízelítőt is kaphattak az ARRI új eszközparkjának kínálatából. 

László Kovács-Vilmos Zsigmond Cinematographer Competition
Béla "Richy" Romwalter and Judit Romwalter, founders of the László Kovács-Vilmos Zsigmond Cinematographer Competition, together with Emil Novák, Director of the HSC Film Crew School, renamed the Golden Eye Cinematographer Festival (founded by Emil Novák in 2004) after two outstanding filmmakers of the Hungarian film.
The main sponsors of the event are the Hungarian National Film Institute, the Hungarian Academy of Arts, ARRI Rental Budapest and Sparks Ltd., while the technical sponsors are Schwindl Ltd., Two Men's Show Lighting and Pesti Vigadó.

https://nfi.hu/a-filmintezetrol/hirek/atadtak-az-v-kovacs-laszlo-zsigmond-vilmos-operator-dijakat.html?fbclid=IwAR3p36NBSGdBkPG5ILWMF59nYDnGBrjgmBaUYhAs8pLA27n_r2v9scXhxoM

https://magyar.film.hu/filmhu/hir/magyar-operatoroket-dijaztak.html?fbclid=IwAR17Z1-OCbfjqa_Mxr2pj18O7zGc9FmyDcUkSORoBdguRk1Lxe-zoz7g24Q

https://index.hu/kultur/2022/04/29/magyar-operatoroket-dijaztak-a-vigadoban/?fbclid=IwAR1590yW7v350IejtFYnFj1z7PdyMDc8fjpUg4Vvc_dHCSVVtNIg5evvLKc