A koronavírus világjárvány miatt online tartották a IV. Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadóját. A versenyre idén összesen 82 nevezés érkezett, a hagyományos kategóriák mellett átadták a Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjakat, illetve a Bojkovszky Béla-díjat is szombat este a Pesti Vigadóban.

A diákfilm kategória győztesének 2005 óta adják át a Sparks Kft. Panavision különdíját, amit Zsigmond Vilmos alapított a jövő generációinak támogatására. A hatvanezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagot idén a Diszkó Diktátor című alkotás operatőre, Barna Máté érdemelte ki. Ezequiel Salinas-t a Dusk című film fényképezéséért pedig érdemdíjban részesítette a zsűri, amit Bordás Róbert, Tóth Zsolt H.S.C. és Vajda Péter H.S.C. operatőrök alkottak.

A dokumentumfilm kategória nyertese az Alla Zingara operatőre, Virág Péter lett. Több operatőrt díjaztak a természetfilm kategóriában, amiben a legjobbnak Török Zoltánt és Jan Henrikssont tartotta a zsűri a Vad lovak – Hortobágyi mese fényképezéséért. Mellettük érdemdíjban részesítették az Amiről a fák suttognak operatőrét, Tisza Balázst.

Tévéfilm kategóriában Hartung Dávid nyert a Pilátus című film fényképezéséért, míg a kisjátékfilm kategóriában Bántó Csaba Mei – Káprázat című filmben nyújtott operatőri teljesítménye győzte meg leginkább a zsűrit. A játékfilm kategóriában a Spriál operatőre, Réder György kapta meg a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Díjat.

Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjjal tisztelegtek a szervezők Kovács Gyula, Lukács Lóránt, Szilágyi Virgil és Rák József munkásságai előtt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola, illetve Egyetem egykori műteremmesterét, Stecz István fővilágosítót pedig Bojkovszky Béla-díjban részesítették.

A rendezvény fő támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Művészeti Akadémia és a Sparks Kft., az esemény technikai támogatói pedig a Schwindl Kft. és a Two Men’s Show Lighting Kft. voltak.

Az idei versenyre 2021. március 5-ig hat kategóriában – diákfilm, dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm, TV film és játékfilm – nevezhetnek a 2020-as magyar filmek alkotói és gyártói. A diákfilm kategória versenyzőinek ismét esélyük van elnyerni a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég hatvanezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagját.

Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Verseny
Novák Emil, a HSC Stábiskola igazgatója és Romwalter Béla, a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny alapítója a 2004-ben Novák Emil által alapított Aranyszem Fesztivált 2018-ban nevezték át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról.
A rendezvény fő támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Művészeti Akadémia és a Sparks Kft., az esemény technikai támogatói pedig a Schwindl Kft. és a Two Men’s Show Lighting Kft.

A díjátadó a Pesti Vigadóban volt 2021.április 17 – én.